1. del članka

Najbolje je, da sostanovalci pripravijo načrt v katerem natančno razdelijo naloge. Potrebna je usklajenost, medsebojna pomoč in sodelovanje. Ne smemo pozabiti na neprestano komunikacijo, iskrenost in sprotno mirno reševanje konfiktov, skupni čas pa bo prijetnejši, če se boste izognili zadirčnosti in prepirom.

Psihlog Peter Markič, nadalje priporoča in sporoča, da naj prisluhnemo sebi, saj nam telo sporoča vse, kar je treba vedeti. Napolniti je potrebno vse svoje 4 akumulatorje: fizičnega (počitek, spanje, prehrana, gibanje na zraku), čustvenega (izrazimo svoja čustva, razmišljajmo in govorimo pozitivno), miselnega (organizacijo dela in časa) in duhovnega (smiselnost življenja in dela, svoboda in odgovornost, čas namenimo stvarem, ki so nam pomembne). Karantena pa je prilika za razmislek o tem, kaj nam je bilo samoumevno, pa to ni; kaj je zares pomembno in zares šteje; kaj je zares potrebno (bistveno manj, kot smo mislili). Če uspemo pomiriti sebe, bomo s tem pomirjujoče delovali tudi na druge.

Nujna je tudi dobra obveščenost, ki nadomešča negotovost, zmanjšuje strah in tesnobo. Na ta način smo na tekočem. Sledimo zanesljivim virom informacij, pri njih je tveganje za zavajanje najmanjše. Ne nasedajmo govoricam, pametno dozirajmo informacije, kajti preveč ni nikoli dobro. Določimo si pogostost spremljanja – za večino informacij je enkrat na dan povsem dovolj. Če bo treba reagirati takoj, bomo že alarmirani. Sledimo navodilom in priporočilom – ene jemljemo dobesedno ( prepoved zbiranje v skupinah in druženje, oddaljenost pri stikih), druge s pravo mero zdrave pameti.

Za konec Markič še svetuje:«Ločimo službeno in privatno. Ne jemo, pijemo kave ob računalniku. Vsaj en dan na teden računalnik ugasnemo (gospodov dan). Ne beremo ob obroku. Elektronsko pošto gledamo enkrat na dan. Delajmo stvari, za katere smo do sedaj mislili, da nimamo časa (uredimo arhive, dnevnike, poročila, fotografije…). Zdaj je pravi čas tudi za dobro knjigo, ki nas molče vabi z naše nočne omarice. Več je tudi prilike in časa za redno prehrano. Tudi pri prehrani naj velja pravilo zmernosti. Jejmo zdravo hrano, ne povzročajmo pa si dodatnega stresa z raznimi dietami. Hujšali bomo potem, ko opravimo s tem virusom.

Priložnost za opustitev kakšne razvade. Kajenje pomaga pri delovanju virusa. Drobne zmage nam dajo občutek zadoščenja, ki olajšuje karanteno Ni treba, da vse naredimo že prvi teden, tednov, ko bomo v izolaciji bo še nekaj. Če je le mogoče, ostanimo doma, da bomo lahko čim prej varno hodili okoli. Prekinimo fizične stike z drugimi in ohranjajmo medsebojno povezanost in skrb za druge.

Najbolj pomembno pa je, da obdržimo stik s sabo.

Zbral in zapisal Uroš Perko, projekt Skupnosti MOST

Slika: StockSnap from Pixabay.