Priporočamo v branje:
Dr. Katarina Kompan Erzar je predavateljica na Teološki fakulteti v Ljubljani ter na fakulteti za psihoterapevtsko znanost Sigmunda Freuda v Ljubljani, licencirana supervizorka in soustanoviteljica Študijsko-raziskovalnega centra za družino.

Knjiga sama ni vezana na zasvojenost in na raziskovanje le te, vendar pa je družina velikokrat pomemben člen pri odkrivanju nastanka zasvojenosti pri našem delu z odvisniki. Pomembno je sodelovati s svojci in tudi z njimi odkrivati kje se lahko odvisniško vedenje pojavi oziroma kako lahko družinski člani pomagajo in opolnomočijo sebe ter osebo, ki je zdrsnila v zasvojenost.

Dr. Kompan Erzar piše, da družinski odnosi niso preprosti, ne sledijo pravilom in ko se rodi otrok, je treba vse družinske vloge postaviti znova. Knjiga je razdeljena v štiri dele. V prvem delu govori o pogledu sodobne znanosti na človeka, govori o varnosti kot temelju zdravega razvoja in o pomembnosti stika in varne navezanosti. V drugem delu se osredotoča na družino kot sistem treh generacij, razumevanje sistema medosebnih odnosov, na ljubezen, razvojni pogled odnosov znotraj povezanosti treh generacij. V družinah so tri generacije večinoma povezane, saj otrok običajno odrašča ob prisotnosti staršev in tudi starih staršev, ne glede na to ali živijo skupaj ali ne. Pomembno za razumevanje odnosov in odraščanja so tudi generacijski vzorci, odnosi in medgeneracijske travme. Pomembno je kako se je družina spopadala z življenjskimi izzivi, kako je živela starševstvo, zakonske in intimne odnose – vse to nam pove o tem kaj je znotraj družine sprejemljivo in kaj ostaja neraziskano in skrivnostno. Govori o tem, da ima vsaka generacija neprecenljivo vrednost in ni lahko o družinski dinamiki razmišljati črno-belo ter z logiko, ki lahko ob določenih situacijah samo poišče krivca, ki bi pomagal, da bi ostali družinski člani živeli z olajšanjem naprej. Družina in družinska dinamika je bolj kompleksna in vsaka družina je individualna. Posebno poglavje nameni tudi odnosu med zakoncema in pravi, da je to edini odnos, ki v sebi nosi potencial, da spremeni celoten družinski sistem. Tretji del govori o družini in staranju, o odnosih, ki so se gradili skozi tri generacije, o pomenu, da stari starši podajajo naprej modrost življenja in se vključujejo v življenja svojih vnukov. V tem poglavju govori tudi o travmah, ki so jih doživeli različni člani družine. V četrtem delu pa se naveže na družino in krščansko življenje, govori o tem  kaj nam o odnosih pove krščansko življenje. Pomembno je vedenje o tem kam se v stiskah obrne generacija in kako si lahko družina pomaga. Vera, stik in povezanost družine pripomorejo k reševanju težjih življenjskih preizkušenj.

Knjiga je napisana za vsakega bralca, prepletajo se znanstvena dognanja in avtoričino mnenje, njen pogled na življenje, družino in odnose znotraj družine.

Ekipa Skupnosti Srečanje bere za vas!