Samopodoba je naša predstava o tem, kaj smo. Je naše doživljanje samega sebe, je odnos, ki ga do sebe imamo. Oblikujejo jo vse tisto, kar si mislimo o sebi, o svojih sposobnostih, lastnostih, svojem telesu, možnostih v življenju, uspehih in neuspehih..
Kakšno samopodobo bomo imeli, je odvisno zgolj in samo od nas samih. Lahko pa nam pri tem pomagajo zunanji dejavniki. Pri izgradnji zdrave in pozitivne samopodobe vam je lahko v pomoč naslednjih 6 korakov.

1. SPREJMITE SEBE

Če želite imeti dobro samopodobo je ena najbolj pomembnih stvari ta, da sebe sprejmete v celoti, vključno z vašimi morebitnim posebnostmi ali pomanjkljivostmi. Vsak človek je na svoj način poseben, tako ste tudi vi. Tako vaš značaj, kakor tudi telesne značilnosti, vas delajo edinstvene. Nikar se ne obsojajte zaradi morebitnih odvečnih kilogramov ali drugih lastnosti, ki niso v skladju s splošno uveljavljenimi predstavami družbe o tem, kaj je lepo in kaj dobro.
Bodi dobri za sebe, čutite, da ste vredni ljubezni in spoštovanje, takšni, kot ste.

2. NE PRIMERJAJTE SE Z DRUGIMI

Zavedajte se, da ste edinstveni in s tem drugačni od drugih. Ne primerjajte se z drugimi, raje imejte vaša lastna merila za uspeh. Sami najbolje veste, katerim ciljem sledite in kaj za vas pomeni uspeh, kaj zmorete in kaj želite. Primerjanje z drugimi vas lahko pripelje v zagrenjenost ali oholost. Povzroči lahko stalni občutek nezadovoljstva, kar vas lahko pripelje v slabo počutje in zniža vašo samopodobo.

3. RAZMIŠLJAJTE POZITIVNO

Zelo pomembno je, da o sebi razmišljate pozitivno. Razvijte vaš pozitivni notranji govor. To pomeni, da ste pozorni, kakšne misli si pošiljate vsak dan v različnih situacijah. Vsako negativno misel čimprej nadomestite s pozitivno. Ne kritizirajte se, namesto tega se raje spodbujajte in si povejte v čem ste dobri in kaj vse vam je že uspelo. Ovrednotite vaše dobre
lastnosti, večkrat se spomnite nanje in si povejte, kaj je tisto, kar vas dela edinstvene.

4. KREPITE ZAUPANJE VASE

Da bi lahko zares zaupali sebi, si zastavljajte cilje in se potrudite, da jih boste dosegli. Verjemite, da vam bo uspelo. Vsak zastavljen in uresničen cilj bo okrepil vaše zaupanje vase. Tudi, ko vam ne gre najbolje, bodite do sebe ljubeči in prizanesljivi. Sproti preverjajte in po potrebi prilagajajte cilje vašim potrebam in zmožnostim. Spodbujajte se in verjemite, da vam bo uspelo. Po potrebi prosite za pomoč druge ljudi, saj ni nujno, da vedno vse zmorete sami.

5. POHVALITE SE

Vsak dan se pohvalite za tudi za majhne uspehe. Najbolje, da to storite pred spanjem. Poiščite vsaj 5 stvari, ki ste jih ta dan uspeli narediti. Bodite zadovoljni tudi z majhnimi stvarmi, saj so te pomembni gradniki za vaš uspeh in notranje zadovoljstvo. Ne pričakujte in čakajte, kdaj vas bodo pohvalili drugi. To storite najprej vi sami in videli boste, da vas bodo kasneje pohvalili tudi drugi.

6. BODITE V OKOLJU, KI VAS NAVDIHUJE S SAMOZAVESTJO

Družba ima velik vpliv na nas, zato se nahajajte v družbi, ki bo na vas imela pozitiven vpliv. Za prijatelje si izberite ljudi, ki vas bodo cenili, spodbujali in vas sprejemali takšne, kot ste v danem trenutku. Če so v vašem življenju ljudje, ki so izrazito negativni, vas stalno kritizirajo, ne cenijo, potem je nastopil čas, da si poiščete drugačen krog ljudi. Enako velja za dogodke in
druge dejavnosti. Udeležujte se tistih, ki vas bodo napolnili z pozitivno energijo, v vas prebujali veselje in zadovoljstvo.

/im

Priredila Tara, slike Amadea in PIXABAY.