V soboto 3. 4. 2021 se je zaključila tradicionalna akcija 40 dni brez alkohola. Letos je potekala že šestnajstič, tokrat pod nosilnim geslom ’Moja poteza’, s čimer so želeli pokazati, da je izbira o zmernosti pitja alkohola osebna odločitev, ki zahteva preudarno in odgovorno ravnanje.

Solidarnost z vsemi, ki trpijo zaradi alkohola na naših cestah, pri zdravju in v družinah je z odpovedjo alkohola v času akcije izrazilo tisoče Slovencev. To je spodbuden podatek, saj vemo, da je v letu 2020 poraba alkohola porastla in smo na pragu velike krize na področju alkoholizma.

Poraba alkohola Slovenijo uvršča v sam svetovni in evropski vrh. V slednjem smo tudi po umrljivosti, saj vsak dan v Sloveniji, izključno zaradi razlogov povezanih s pitjem alkohola, umreta vsaj 2 osebi, 10 pa je na novo sprejetih v bolnišnico.

V času epidemije covid – 19 se je tveganje za čezmerno pitje alkohola še povečalo. “To je za marsikoga čas negotovosti in čas, ko se zavemo, da vsega ne zmoremo nadzorovati, kar lahko vzbuja občutke strahu, jeze, nemoči in žalosti ter povzroča stres. V takih trenutkih iščemo načine, kako bi se lahko tega počutja znebili. Marsikdo pomisli na ali tudi poseže po alkoholu v upanju, da bodo ti občutki izginili. Vendar alkohol ni rešitev, saj zmanjšuje odpornost, razdira odnose in osebno stisko še poveča,” jasno opozarja Karmen Henigsman, psihologinja iz NIJZ, ki deluje v okviru projekta SOPA – skupaj za odgovoren odnos do pitja alkohola.

Ob zaključku akcije so organizatorji in sodelujoče organizacije zbrale na srečanju  Mreža organizacij za pomoč pri težavah z alkoholom se predstavlja‘, na katerem so izmenjali primere dobrih praks pomoči alkoholikom in njihovim svojcem, predstavili programe in komu so namenjeni ter se zavezali, da bodo v prizadevanjih za pomoč ob stiskah zaradi alkohola še tesneje sodelovali. (tudi video posnetek dogodka)

Več si lahko preberete na spletni strani KARITAS. POVEZAVA