Svetovna zdravstvena organizacija (2019) navaja, da sta telesna aktivnost in zdrava oblika športa ključnega pomena za vzdrževanje dobrega zdravja in dobrega počutja. Preko telesne aktivnosti vplivamo na mnoge dejavnike, ki ogrožajo zdravje, med njimi npr. visok krvni tlak, visoka raven holesterola, debelost. Poleg naštetega, pa je telesna aktivnost najstarejši evolucijski obrazec aktivacije in sproščanja in kot taka najbolj učinkovita veščina za premagovanje skrbi in stresa. Fazi telesne aktivacije, ki je pravzaprav stres, avtomatično sledi faza regeneracije in sproščenosti. S telesno aktivnostjo lahko dvignemo raven endorfinov in preusmerimo pozornost ter misli na telo, zato je po mnenju avtorjev telesna aktivnost zelo učinkovita pri doživljanju akutnega stresa in ključni element zdravljenja zasvojenosti, ker le to predstavlja, v vseh fazah, stresno situacijo.

Sproščanje endorfinov, hormonov zadovoljstva, v  blažji obliki predstavlja naravni sistem nagrajevanja, za katerega se je potrebno potruditi. To pa je nekaj, kar se morajo zasvojenci, ki se ravnajo po učinku ugodja naučiti. Ni treba, da za omenjene pozitivne učinke izvajamo zgolj ali samo težke namenske treninge, lahko jih dosežemo s telesno aktivnostjo v sklopu dela in rekreativnim sodelovanju v športu (nogomet, tek, hoja v hribe).

Pomembno je, da zasvojeni tekom socialne rehabilitacije ponotranjijo in utrdijo navado, da so vsaj 5 x tedensko telesno aktivni, saj slednje po končanem zdravljenju predstavlja ključno preventivo pred tveganimi vedenji, kot so kajenje, pitje alkohola, uživanje dovoljenih in nedovoljenih drog in nezdravo prehranjevanje.

V programu Skupnost Srečanje je telesna aktivnost v sklopu dela in športa sestavni del socialne rehabilitacije in prepričani smo, da tudi to vpliva na učinkovitost programa.