V Vremskem Britofu se je v zadnjem času res dogajalo. Po mesecu in pol smo zaključili velik projekt. Moški, ki so v centru Skupnost Srečanje vključeni v program, so ob podpori mojstrov in velikodušnega donatorja, ki želi ostati neimenovan, zgradili vodovod. Le-ta se razteza kar od naselja Dolnje Vreme do našega centra.

Do sedaj smo lahko uporabljali le kapnico in v sušnih obdobjih smo vodo vozili s cisterno iz več kot kilometer oddaljenega hidranta javnega vodovoda. Pod nadzorom mojstrov so fantje strojno (dva člana Skupnosti imata ustrezen izpit in znanje za upravljanje gradbene mehanizacije) izkopali 1,2 km dolg jarek, položili vanj vodovodno cev ter jo zasuli. Tudi druga dela so izvedli sami ter se tako v vseh fazah izvedbenih del aktivno vključili v izgradnjo tako dolgo želenega vodovoda. S tem so si pridobili mnogo izkušenj in na koncu bodo lahko s ponosom povedali, kaj so zgradili z lastnimi rokami. Dokazali so, da se z voljo, vztrajnostjo ter sodelovanjem tudi v teh razmerah lahko nekaj koristnega naredi. Obenem ostaja tudi zavest, da ne delamo le zase temveč za skupnost vseh, za prihodnost… in občutek, da smo z elanom, ki ga prej ni bilo ravno veliko, zmogli tudi tako obsežen in zahteven projekt. Nenazadnje se nam morda prvič v življenju razkrije povrnjen občutek dobrega, ki leži znotraj nas, ko vidimo, da smo izstopili iz sebe in osvojili rezultate z lastnim delom.

Kar smo vse od začetka julija 2000 želeli in malodane sanjali, se nam je končno uresničilo. V hiši naše skupnosti, kjer opravlja program zdravljenja odvisnosti in sodeljuje v Šoli življenja vsaj deset odvisnikov in še trikrat toliko njihovih svojcev, je v četrtek, 16. 6. 2022, ob 13.30 pritekla pitna voda iz javnega vodovoda. To bo zagotovilo, da bomo veliko lažje izpolnjevali visoke standarde, ki se na tem področju od nas zahtevajo. To pa nam ne bi uspelo brez velikodušnega donatorja in pomoči Župnije Vreme, meščanov občine Divača in požrtvovalnega dela članov skupnosti Vremski Britof.

Kjer je volja, je pot! Po poti do cilja pridemo z vztrajnostjo in premagovanjem številnih naporov, ki jih lajšajo veselje in upanje.

V soboto, 1. 10. 2022 smo se zbrali na slovesni otvoritvi in zasluženo praznovali opravljeno delo. Podružili smo se ob kozarcu pitne vode, prisluhnili pričevanjem fantov, nagovoru županje občine Divača, predstavnic domačinov in se razvedrili z gasilskimi igrami z vodo. Dogodek smo zaključili z meditacijo in tradicionalno večerjo Pane, Mortadella e Mela.

V nedeljo, 2. 10. 2022, je po nedeljski župnijski maši domači župnik Slavko Obed ob prisotnosti diakona Imreta Jerebica blagoslovil novo vodovodno napeljavo.