SKUPNOST SREČANJE – pravi odgovor na probleme odvisnosti, v letu 2020 praznuje že 25 let obstoja.

Skupnost Srečanje se je skozi zgodovino spreminjala in prilagajala potrebam ljudi s problemi, težavami in stiskami zaradi odvisnosti. Vedno pa je sledila svojemu poslanstvu, svoji ideji in svoji karizmi, ki je postala prepoznavna preko obsežnega in uspešnega delovanja velikega števila centrov Skupnosti in neizbrisnemu osebnemu prispevku njenega ustanovitelja don Pierina Gelminija.

Prepričan sem, da bo tako tudi v prihodnje. Skupnost Srečanje bo s čutečo in strokovno pozornostjo sledila razvoju problematike odvisnosti. Prav tako bo pri svojem razvoju upoštevala nova spoznanje, nove izkušnje in metode dela, ki jih prinašajo strokovna ugotovitve biomedicine, genetike, nevrološke znanosti, psihologije, pedagogike in teologije. Čeprav se politika na tem področju premaknila v smer obvladovanje kronične bolezni, zmanjševanju škode in ne-poslabšanja obstoječega stanja, pa moramo kljub vsemu dajati ljudem upanje tudi v dokončno rešitev problema. Ne želim reči, da je ena stvar bolj pomembna od druge ampak želim povedati, da gre za različne poglede na vzpostavljanje in vzdrževanje abstinence in socialno urejanje. Z vidika Skupnosti Srečanje je glavni cilj popolno okrevanje in abstinenca.

Popolno okrevanje pomeni tudi abstinenco od določenih zdravil, ki jih je prej posameznik zlorabljal, odpravljena socialna deviacija in razvoj odgovornega vedenja ter življenje z vrednotami. To bo v Skupnosti Srečanje ostalo tudi naprej nespremenjeno, ker se prav tu kaže največja potreba. Nekdo je dejal: »Mlad človek se v vzgoji najbolj brani tistega, kar najbolj potrebuje.« In to so pogum, odgovornost in poštenje.

Odprti za vse, bomo ostali zvesti naši metodi in tradiciji, ki je naraven in uspešen odgovor na probleme, ki jih povzroča odvisnost. Vsak, ki se odloči in, ob ustrezni podpori svojcev, zavzeto dela na sebi, bo lahko dosegel dobre in trajne rezultate ter zaživel na novo.