VSE, KAR ŽELIŠ VEDETI

Skupnost Srečanje, ki deluje kot program za pomoč odvisnikom in njihovim svojcem v okviru zavoda Pelikan – Karitas je del javne mreže socialno-varstvenih programov. Po domače mu rečejo: don Pierinove komune. Pokliči nas in nas poišči na spletu.

»Skupnost Srečanje je zate nova resničnost, je pot  k notranji svobodi. Najprej boš spoznal samega sebe, skupnost samo, ki te bo sprejela in si naložila tvoje breme. Kajti: biti sprejet ne pomeni, da te nosimo na rokah ampak, da ti nudimo resnično in vsestransko pomoč v tvojih stiskah, smo se pripravljeni zate žrtvovati. Skupnost je treba živeti, z jo čutiti. In Skupnost ti bo povrnila z ljubeznijo, ki je moč, ki vodi svet. Za to pa je potrebna velika mera potrpežljivosti.«

 

IZZIVI KOMUNE

Bivanje v skupnosti je zahtevno predvsem zaradi pomanjkanja zavesti, da čas bivanja  v Skupnosti ne more biti kratek, če si hočemo pridobiti dragocene izkušnje za prihodnost. Mi se želimo na naši poti, ki je trda in ne lahko, soočiti s psihično odvisnostjo,  jo premagati in tako dati življenju ravnotežje in mesto, ki mu pripada. Za temeljito razumevanje vsega kar je bilo izgubljeno, potopljeno in pri odkritju naše osebnosti je učinkovita samo dolga in skupna pot, ki pa je lahko polna veselja, ki ga delimo z drugimi. Z iskrico upanja se moramo vedno znova podati na pot in še več: vedno moramo z gotovostjo reči: »Vsak večer je obljuba nove zarje.«

IDEJE ZA ŽIVLJENJE
Skupnost je nasvet za življenje, načrt za življenje. Skupnost ima svoj program. Kdor ga ne izpolnjuje z resnostjo, živi v njej samo s telesom, z duhom pa je zunaj nje. Vedeti pa moramo, da bo  potem duh v kratkem odnesel iz Skupnosti tudi telo. Skupnost ni zatočišče ampak je pristanišče, odprto za vsakega, ki je v težavah. Kdor ne ceni tega, kar je prejel v Skupnosti od drugih , ne more biti njen dober član. zato velja: pomagaj in boš prejemal, sprejmi in boš lahko dajal. Idealne skupnosti ni. Je pot ponovnega iskanja in upanja, ponovnega odkritja telesnega in duhovnega ravnotežja in tudi pot žrtvovanja ter služenja vsakdanjega kruha za vse člane. Skupnost je prostor, kjer se živi z jasnimi načeli in odgovorno išče polnost življenja.

TAKO PREPROSTO

Temeljna načela Skupnosti Srečanje:

 1. Pravičnost in poštenost.
 2. Odgovornost in žrtvovanje (kar delaš za svoje dobro).
 3. Ljubezen in (velika) pozornost odgovornega.
 4. Delaj, kakor bi bil tisto, kar želiš biti.
 5. »Kdor noče delati naj tudi ne jé.« (2 Tes 3, 10)
 6. Kolikor boš dal toliko boš prejel.
 7. Imej zaupanje v svojo skupino in tistega, ki se ukvarja s teboj.
 8. Bolj išči in se trudi, da boš ti razumel druge, kakor pa, da bodo drugi razumeli tebe.
 9. Bolje je dajati kot prejemati.
 10. Ne moreš napredovati, če ne vključiš v svoj napredek drugih.

MNOGIM JE USPELO

– ker so vztrajali pri svoji odločitvi, da se spremenijo in začnejo na novo.

– ker so delali na sebi in se učili od drugih.

– ker so cenili in zaupali v skupino ter bili iskreni in pošteni.

– ker so bili zvesti v malem in so tako postali odgovorni.

– ker so gradili nove odnose in sprejeli na svojo pot spremembe tudi svoje svojce.

– ker so verjeli, da ljubezen, ki se daruje, zmore vse.

– ker so živeli dan za dnem v pridnosti, delavnosti, naporu , resnosti, pa tudi v      veselju.

– ker so sprejeli skromnost in hvaležnost za svoj stil življenja.

– ker so si dali pomagati in pomagali drugim.

– ker si spoznal, da nič ne pomeni to, kar obljubiš ali podpišeš; pomembno je samo  to, kar storiš!

ZAPOMNI SI!

 • Najdragocenejša stvar, ki jo človek mora imeti, je pogum. Ne glede na še tako črne in temne okoliščine – če imaš pogum, lahko premagaš vsako oviro.
 • Vedno v največji možni meri izkoristi svoje kvalitete. Zapomni si, da nas nebeški Oče uči prositi samo vsakdanji kruh. Vsakdanji kruh je edini kruh, ki ga moremo uživati.
 • Vsakdo lahko izpolni življenjsko poslanstvo vsak dan, ki ga preživi, pa naj si bo še tako težko.
 • Vsakdo lahko živi v potrpežljivosti, ljubeznivosti, dobroti in v zvestobi, če si za to prizadeva.

 

To je resnično sporočilo našega življenja.

 

Don Pierino Gelmini (1925 – 2014): Tako preprosto (dostop na:   http://skupnost-srecanje.si/tako-preprosto-navodila-in-nasveti-za-clane-skupnosti/)